Με μεγάλη επιτυχία η μουσική εκδήλωση λήξης της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

By Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων - Ιουνίου 29, 2017

       
   Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου «Νέοι Ορίζοντες» πραγματοποιήθηκε, για άλλη μια φορά, την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 8:00μ.μ. η εκδήλωση λήξης της Σχ. Βυζ. Μουσικής «Κοσμάς ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Ο π. Αθανάσιος Λιακόπουλος, Προϊστάμενος του Ι. Ν. Φανερωμένης Αιγίου  εκπροσωπώντας τον Ποιμενάρχη μας  μετέφερε τις ευχές και τις ευχαριστίες του  Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου.


              Ο κ. Παναγιώτης  Αχιλλιάς άνοιξε την εκδήλωση, λέγοντας τα εξής:
 Φίλτατοί μας Μουσικοί.  Μύστες της Πατρώας Βυζαντινής Μουσικής και Φιλόμουσοι!  Μέσα σε ευφρόσυνη ατμόσφαιρα που όλοι αισθανόμαστε τούτες τις όμορφες στιγμές, προσκληθήκαμε για άλλη μια φορά σε τούτο το ανώγειο του κτηρίου «Νέοι ορίζοντες» προκειμένου να γίνουμε μέτοχοι της χαράς των διδασκόντων και διδασκομένων για το επιτευχθέν κατά την εκπνέουσα διδακτική χρονιά μουσικό έργο στη θεωρία και στην πράξη. 
            Η χαρά αυτή και η ικανοποίηση,  όπως εκφράζεται στα πρόσωπα όλων,  είναι ξεχωριστή αφού φέτος η σχολή συμπλήρωσε το 30ο έτος της λειτουργίας και το 20ο από της αναγνώρισής της από το κράτος. Οι εισαχθέντες οι μαθητές μας συμπλήρωσαν την τέταρτη εκατοντάδα και εξ αυτών, οι μισοί περίπου, κατέχουν τον από τον νόμο και τον κανονισμό, προβλεπόμενο τίτλο (Δίπλωμα,  Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής,  Πτυχίο Ιεροψάλτου). 
            Εν ενί στόματι και μια καρδία ευγνωμονούμε τον αίτιον παντός αγαθού Κύριον,  ο οποίος εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων καταρτίζει αίνον και εκ στόματος εφήβων και νέων στην περίπτωσή μας, φωτίζει και χειραγωγεί όλους όσους φιλότιμα εργάζονται στον αμπελώνα αυτόν της τοπικής μας Εκκλησίας.
           Για την επίτευξη των τεθέντων και κατά τη φετινή χρονιά στόχων, πολλοί φιλοτίμως εκοπίασαν.  Γι αυτό ας μου επιτραπεί να καταθέσω τιμητικώς τις ευχαριστίες μας για την προσφορά τους την επίσημη και πανηγυρική τούτη ώρα:
  α)Στον Σεβασμιώτατον Ποιμενάρχη μας κύριο Αμβρόσιο, τον και Πρόεδρον της Σχολής,  ο οποίος αφού εκείνος εφύτευσε αυτό τον μουσικόν κήπον αδιαλείπτως παρακολουθεί,  στηρίζει και τροφοδοτεί αυτήν την τριαντάχρονη προσπάθεια. 
β)Στους διδάξαντας και φέτος με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αγάπη καθηγητάς , τον λίαν αγαπητό εις όλους μας κ. Βασίλειον Μπίκον ο οποίος έλαβε τον δίκαιον έπαινον από την εξ Αθηνών Εξεταστική Επιτροπή στην απονομή των διπλωμάτων και τον επίσης αγαπητόν Γρηγόριον Κακούρην, οποίος εδίδαξε το προβλεπόμενο τίμημα της ευρωπαϊκής μουσικής και έχει επωμιστεί την καλλιτεχνική διεύθυνση.
γ) Στους γονείς των μαθητών μας για την στήριξή τους στο εξειδικευμένο έργο των παιδιών τους στη σπουδή της πατρώας μουσικής.
Η σχολή εκφράζει τις θερμές τις ευχαριστίες και προς τους αείμνηστους Μελωδούς Φίλιππον Οικονόμου και Σπυρίδωνα Υφαντή, οι οποίοι στήριξαν εμπράκτως το έργο της, ο πρώτος ως έφορος και εξέτασης των υποψηφίων ιεροψαλτών και ο δεύτερος ως πρώτος διευθυντής και καθηγητής της Σχολής μας.  Τέλος ευχαριστούμε και όλους τους μαθητάς μας και τις μαθήτριές μας για όσα εκοπίασαν με υπομονή και πολύ κόπο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ας μου επιτραπεί, ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου, να καταθέσω σε γενικές γραμμές  πως θέλουμε να διαμορφώνεται η παρουσία του αυριανού ιεροψάλτου μέσα στην Εκκλησία,  παράλληλα με την καλλιφωνία του και τις γνώσεις του:  Ως γνωστόν ο Πλάστης και Δημιουργός μας, στη σωματική μας οντότητα έχει προσθέσει και την ακουστική λειτουργία με την οποία και συλλαμβάνουμε ήχους,  δεχόμαστε μηνύματα,  επικοινωνούμε μεταξύ μας.  Ζούμε και συμμετέχουμε σε κόσμο ήχων και αρμονίας.  Η ανθρώπινη φωνή μας,  το κελάηδισμα των πουλιών,  η βουή των κυμάτων,  το θρόισμα των φύλλων,  ο ήχος των μουσικών οργάνων, όλα συνθέτουν την περιρρέουσα ορχήστρα των ήχων, έργο του μεγάλου Καλλιτέχνη και Δημιουργού Θεού και Πατέρα μας.  Ακόμα, ο προσδοκώμενος κόσμος του Παραδείσου και της αιωνιότητας, θα είναι και κόσμος ακουστικής χαράς και απόλαυσης. Στη διδασκαλία της πατρώας ψαλτικής τέχνης, δίνουμε βάρος και προτεραιότητα στο μεγαλείο των θεολογικών εννοιών της λατρείας και κατόπιν έπεται η επιτυχία της μελωδίας. 
  Διατηρούμε όσο γίνεται την παραδοσιακή ομοιομορφία της λατρείας μας όσον αφορά το ιεροψαλτικό έργο και συγκεκριμένα:
1) Ψάλουμε πάντοτε για τη δόξα του Θεού και την ωφέλεια των αδελφών μας. 
2)Ψάλουμε για να συγκινούμαστε και να συγκινούμε, αποβλέποντας στην οικοδομή και σωτηρία των ακροωμένων.
 3)Συνδυάζουμε τη μουσική μας τέχνη με τον προσωπικό μας αγώνα για πνευματική πρόοδο και μετάνοια.  Ο Θεός δεν είναι κουφός για να εξάγουμε δυνατές και παρατεταμένες κορώνες.  Αντιθέτως ο Θεός ακούει με προσοχή και συγκατάβαση χείλη ευλαβικά και ταπεινές καρδιές και στέλνει πάντοτε πλούσια τη χάρη του. 
4)Ψάλουμε όχι ως άψυχα μαγνητόφωνα αλλά ως ανάξιοι φορείς του Αγίου Πνεύματος. 
5)Κατανοούμε πρώτα εμείς τα θεόπνευστα κείμενα που αποδίδουμε εμμελώς στους οκτώ ήχους που μάθαμε εδώ στη σχολή,  και δεν γινόμαστε παπαγάλοι.
6) Με την σεμνή ψαλτική παρουσία, αναδεικνυόμαστε αγγελιοφόροι της ευλογημένης Βασιλείας του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
 Το εύχομαι από καρδιάς για όλους. 
 Επίσης την Τρίτη 28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι προαγωγικές εξετάσεις της Σχολής με Εξεταστική επιτροπή τους : Γρηγόριο Κακούρη - Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Παναγιώτη Αχιλλιά - Διοικητικό Διευθυντή, Βασίλειο Μπίκο - Ειδικό Καθηγητή, παρουσία του ιδίου εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου π. Αθανασίου Λιακόπουλου. 
 
Όλοι οι απόφοιτοι αρίστευσαν παίρνοντας το Πτυχίο Ιεροψάλτου και είναι οι :
1. ΑΛΕΞΙΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
2. ΜΑΡΙΑ ΜΑΜΑΛΟΥΓΚΟΥ
3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
4. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΤΣΙΒΑΛΗ,
5. ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΪΠΗΣ
6. ΜΑΡΙΑ ΚΑΪΠΗ
7. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
8. ΑΝΔΡΕΑΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
9. ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΟΣ
 Επίσης δόθηκαν Τιμητικοί Τίτλοι στους : ΧΡΗΣΤΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ και ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια