3ος Κύκλος Σεμιναρίου «Ποιμαντική υποστήριξη της Νεότητας» 15.05.17

By Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων - Μαΐου 16, 2017



Τον τρίτο κύκλο του σεμιναρίου με θέμα «Ποιμαντική υποστήριξη της Νεότητας, χαρακτηριστικά – ιδιαιτερότητες – παρεμβάσεις» παρακολούθησαν στην αίθουσα ομιλιών του Κέντρου Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» στο Αίγιο, δεκάδες κληρικοί από την Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα, στο πλαίσιο των επιμορφώσεών τους που πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν σήμερα ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Παπαποστόλου, υπεύθυνος Διευθύνσεως Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ειδικά θέματα ψυχικής υγείας των εφήβων» και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, υπεύθυνος Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, που ανέπτυξε το θέμα «Κατηχητική Αγωγή – Η οργάνωση Ομάδων Κατήχησης – Συγκρότηση Ομάδας».  
 Την έναρξη κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ο οποίος, αφού πρώτα μετέφερε τις ευλογίες τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, παρουσίασε ένα σύντομο βιογραφικό των σημερινών προσκεκλημένων.
Οι δύο ομιλητές ανέλυσαν με πολύ ωραίο και απλό τρόπο τα θέματά τους, εστιάζοντας περισσότερο στο γεγονός ότι η Εκκλησία, μέσω της Κατήχησης, μπορεί να διαμορφώσει την προσωπικότητα των εφήβων, ενώ αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τη σημερινή εποχή (χρήση απαγορευμένων ουσιών, εξάρτηση από το διαδίκτυο, διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη, σχολική αποτυχία και παραβατικότητα).
Ακολούθως, επικεντρώθηκαν στο τι ακριβώς θέλουν και οι έφηβοι από τους ενήλικες, κάνοντας λόγο για ειλικρίνεια, γνησιότητα, σωστά πρότυπα, κατανόηση και ενθάρρυνση προσπαθειών.
Τέλος, τόνισαν πως κέντρο ζωής τής οικογένειας και γενικότερα της κοινωνίας είναι η Εκκλησία, μέσα από την οποία οι νέοι λαμβάνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια για να γίνουν ηθικοί και χρήσιμοι άνθρωποι. Γι’ αυτό και ζήτησαν από τους ιερείς να δίνουν μεγάλη σημασία στο διάλογο με τα παιδιά, να τα κατηχούν με βάση σωστές απαντήσεις στα όποια ερωτήματά τους, έτσι ώστε να καταφέρουν σιγά – σιγά να «χτίσουν» μία σχέση εμπιστοσύνης, μέσω της οποίας θα τα φέρουν κοντά στην Εκκλησία, κοντά στον Χριστό μας!
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους ιερείς, την οποία συντόνισε ο Πρωτοσύγκελος π. Ιωακείμ Βενιανάκης.
 Να σημειωθεί πως η σημερινή συνάντηση ήταν η τρίτη για το φετινό σεμινάριο – εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ιερέων τής τοπικής Εκκλησίας. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο, η μία εκ των οποίων (27 Μαΐου) θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο, δηλαδή στο Κέντρο Νεότητας, ενώ η τελευταία (19 Ιουνίου) θα πραγματοποιηθεί στα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στο Καλλιμανοπούλειο Ίδρυμα.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια